The Opening at dépendance, Brussels, from Knack, Belgium, by Luk Lambrecht

July 14 2009, this long version from the blog page

 

the opening


Wie dacht dat de crisis een remedie was om de kunst wat meer te onttrekken aan de macht van de commercie is er voorlopig aan voor de nobele gedachte.
En toch zijn er kunstenaars die dwars blijven liggen en het mechanisme blijven uitdagen waarop de kunstmarkt floreert.
De Brit Merlin Carpenter bruuskeert de (schilder)kunst als geen ander en niet toevallig circuleerde hij samen met Michael Krebber als assistent van wijlen "enfant terrible" Martin Kippenberger.
De Brusselse galerie Dépendance organiseert nu "The Opening" met Merlin Carpenter (1967) en dat vergde heel wat moed van een galerie die in de schaduw van de andere Belgische galeries het niet of nauwelijks met de eigen middelen kan rooien en moet zien te overleven via een heel specifiek programma dat ons kennis laat maken met vooral de bij ons nauwelijks bekende en betere hedendaagse kunstenaars uit Duitsland !
Bij Dépendance waren onlangs opmerkelijke tentoonstellingen te zien van onder anderen Michael Krebber, Josef Strau en Nora Schultz - ferme "eigenzinnigaards" die vaak opduiken in de context van internationale projecten.
De galerie moest van Merlin Carpenter op de vernissage zorgen dat het afgesproken aantal onbeschilderde doeken tegen de muren hing. Merlin Carpenter schilderde vervolgens "live" en tijdens de druk bezochte opening op die maagdelijk witte doeken op de cadans van de stuwende noise van de Amerikaanse musicus Stefan Tcherepnin.
Aan de inkom stond een op straat "gevonden" zwarte koffer met heel wat flessen Aldi-schuimwijn die fonkelden naar het dorstige publiek.
In één beweging en met behulp van lange borstels knalde Merlin Carpenter met een aantal flink gemikte verfstreken de motieven van een glas met kers, een muzieknoot en de mededeling "The Opening" op de doeken en deels op de muur van de galerie.
Het vierde doek deelde als bij toeval even zijdelings mee in de groene verf maar de andere kleinere doekjes in de galerie liet Merlin Carpenter helemaal onaangeroerd.
De artistieke klus was op een paar minuten afgehandeld waarna de discussies bij het publiek pas goed begonnen...
De galerie is de tijdelijke studio van de kunstenaar geworden en de kunstenaar liet het publiek toe mee te kijken naar de realisatie van het werk. Merlin Carpenter bedreef hier een publieke variant op Action Painting - een haast onthutsende manier van non-schilderen waarbij de motieven als het ware de essentie visualiseerden van het lot van een kunstwerk in en binnen het systeem van de vrije markt.
Het canvas werd op voorhand door de kunstenaar gehandtekend en ook de prijzen werden vooraf afgesproken met de galerie. Hoe ver kan een kunstenaar de grenzen tarten van de markt en wat lokt deze militante houding uit bij een publiek dat soms met open armen wacht op dit soort provocatieve en militante handelingen? Daarbij kan worden aangestipt dat ook al in de jaren zestig en zeventig (van de vorige eeuw) de verlichte bourgeoisie de subversie met heel wat genegenheid en graagte koesterde. En dat is nu eenmaal een merkwaardige paradox: bikkelharde industriëlen vielen/vallen na hun kantooruren in de zachte fauteuils met kunstenaars die er veelal een dieprood en antikapitalistisch discours op nahielden...
Het werd in hartje Brussel een zomers zwoele performance/opening waarvan de achtergebleven "schilderijen" nu de essentie tonen waar het om draait: de (sociale) opening, de (gratis) drank, een (omkaderend) nootje geluid... en verder wachten op de collectioneurs die dit soort kunst willen kopen als een investering in kunstwerken die haaks in een andere richting uitkijken.

 

luk lambrecht

 

 

"The Opening" van Merlin Carpenter loopt nog tot tot 17 september in galerie Dépendance, Varkensmarkt 4 in Brussel.
http://www.dependance.be

 

REVIEWS

INFO

HOME